To idealna przekąska na imprezę, piknik lub szybką kolację. Niewielka babeczka z ciasta francuskiego a w środku, przyprawiony czosnkiem szpinak i lekko słona feta. Smakuje pysznie na ciepło i na zimno. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: ( 12 szt. babeczek)
- opakowanie ciasta francuskiego
- szpinak (używałam mrożonego)200-250g
- ser feta (ok.120g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 50 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tarkowany ser żółty (ulubiony)
Sposób wykonania:
1. Na patelnię wlać łyżkę oleju i kiedy się rozgrzeje dodać szpinak. Mieszamy co jakiś czas, aż szpinak będzie miękki. Dodajemy łyżkę masła i 2 ząbki czosnku ( starte). Studzimy. Do zimnego szpinaku kruszymy fetę i wszystko mieszamy dokładnie.
2. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy śmietanę i mleko. Wszystko mieszamy widelcem lub trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
3. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy dużą szklanką kółka ( tak jak na pierogi).
4. Foremkę na muffinki ( otwory muszą być dosyć głębokie) smarujemy delikatnie masłem i w każdy dołek dajemy krążek z ciasta francuskiego, lekko dociskając. Dno babeczek nakłuwamy widelcem i wypełniamy farszem szpinakowo-serowym (ok. 1 łyżki farszu).
4. Masę jajeczną wlewamy łyżką do babeczek (ok. 2 - 3 łyżek na babeczkę).
5. Wszystko posypujemy żółtym serem i zapiekamy w 180 st. C ok. 20- 25 minut.
robiłam, wyszło pysznie...
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się :)
Usuńbrakuje tylko zdjęcia w przekroju, czy nadzienie pozostaje dość zwarte po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńrodzina głodna czekała, więc nie miałam sumienia więcej zdjęć pstrykać ;)
UsuńNadzienie dzięki masie jajecznej wlewanej na koniec jest ścięte i zwarte, na pewno nic się wylewa. :)