piątek, 5 kwietnia 2013

Babeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą.

To idealna przekąska na imprezę, piknik lub szybką kolację. Niewielka babeczka z ciasta francuskiego a w środku, przyprawiony czosnkiem szpinak i lekko słona feta. Smakuje pysznie na ciepło i na zimno. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.


Składniki: ( 12 szt. babeczek)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szpinak (używałam mrożonego)200-250g
  • ser feta (ok.120g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tarkowany ser żółty (ulubiony)
Sposób wykonania:

1. Na patelnię wlać łyżkę oleju i kiedy się rozgrzeje dodać szpinak. Mieszamy co jakiś czas, aż szpinak będzie miękki. Dodajemy łyżkę masła i 2 ząbki czosnku ( starte). Studzimy. Do zimnego szpinaku kruszymy fetę i wszystko mieszamy dokładnie. 
2. Do miski wbijamy dwa jajka,  dodajemy śmietanę i mleko. Wszystko mieszamy widelcem lub trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
3. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy dużą szklanką kółka ( tak jak na pierogi).
4. Foremkę na muffinki ( otwory muszą być dosyć głębokie) smarujemy delikatnie masłem i w każdy dołek dajemy krążek z ciasta francuskiego, lekko dociskając. Dno babeczek nakłuwamy widelcem i wypełniamy farszem szpinakowo-serowym (ok. 1 łyżki farszu). 
4. Masę jajeczną wlewamy  łyżką do babeczek (ok. 2 - 3  łyżek na babeczkę).
5. Wszystko posypujemy żółtym serem i zapiekamy w 180 st. C ok. 20- 25 minut.

Smacznego!

 

4 komentarze:

  1. Anonimowy30/4/13

    robiłam, wyszło pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy21/12/13

    brakuje tylko zdjęcia w przekroju, czy nadzienie pozostaje dość zwarte po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rodzina głodna czekała, więc nie miałam sumienia więcej zdjęć pstrykać ;)
      Nadzienie dzięki masie jajecznej wlewanej na koniec jest ścięte i zwarte, na pewno nic się wylewa. :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly