A dzisiaj jestem tu, żeby się podzielić fajnym przepisem.
O nasionach chia pisałam już kiedyś TU Samo zdrowie, tylko jak przekonać dzieci, żeby zjadły to i owo posypane właśnie tymi ziarenkami??? Odpowiedź jest w sumie prosta: coś słodkiego! A jak jeszcze małe rączki ulepią z nami ciasteczka, to nie ma siły, żeby później nie zajadały ze smakiem.
Przepis znalazłam już dawno temu, na stronie Yummy Mummy Kitchen.
Bardzo polecam i te ciasteczka i same nasiona chia. :)
Składniki (20-22 szt.):
- 1,5 szklanki ( nie czubatej) płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki nasion chia
- 60 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru brązowego lub syropu z agawy
- 160 g masła orzechowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( nie ma jej w oryginalnym przepisie)
- 60 g groszków czekoladowych lub posiekanej drobno czekolady
Sposób przygotowania:
- W średniej misce wymieszać płatki, proszek do pieczenia, mąkę i nasiona chia.
- W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste i kremowe. Dodać masło orzechowe, jajka, wanilię. Wymieszać dokładnie.
- Do suchych składników dodać składniki mokre i wszystko dokładnie wymieszać.
- Wsypać groszki czekoladowe i ponownie wymieszać.
- Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier i formować niewielkie kuleczki z ciasta. Ręce możemy moczyć w wodzie, lepiej będzie się nam formowało ciastka. Każde ciastko spłaszczyć delikatnie dłonią. Ciastka możemy układać w niewielkich odległościach, ponieważ nie rozleją nam się i dużo nie urosną.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 12-15 minut. Wystudzić na kratce.
Very good.
OdpowiedzUsuńsuper przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zbyt mało składników suchych przy takiej ilości mokrych. Ciasto bardzo się lepiło i formowanie ciastek było bardzo trudne (swoją drogą dobrze, że układałam je w dość sporych odstępach, rozeszły się). Przy podanych proporcjach zmniejszyłabym ilość masła orzechowego, może do 100g. Jest ono bardzo miękkie i tłuste co znacznie wpływa na konsystencję ciasta. Chciałam wypróbować jeszcze kilka przepisów z tego bloga, ale po tych niefortunnych ciastkach się boję... :/
OdpowiedzUsuńMoje ciastka, widoczne na zdjęciach, wyszły super. Staram się zawsze bardzo dokładnie opisać to, co znajduje się w przepisie, ale jednak masło masłu nierówne, inne składniki też mogą być różne i stąd różnice w efekcie końcowym.
Usuńpróbował już
OdpowiedzUsuńktoś z inną mąką?