sobota, 2 listopada 2013

Ciasteczka z nasionami chia.

Dawno mnie nie było, ale donoszę, że jestem, żyję, jem i pichcę...
A dzisiaj jestem tu, żeby się podzielić fajnym przepisem. 
O nasionach chia pisałam już kiedyś TU Samo zdrowie, tylko jak przekonać dzieci, żeby zjadły to i owo posypane właśnie tymi ziarenkami??? Odpowiedź jest w sumie prosta: coś słodkiego! A jak jeszcze małe rączki ulepią z nami ciasteczka, to nie ma siły, żeby później nie zajadały ze smakiem. 
Przepis znalazłam już dawno temu, na stronie Yummy Mummy Kitchen.  
Bardzo polecam i te ciasteczka i same nasiona chia. :)



Składniki (20-22 szt.):

  • 1,5 szklanki ( nie czubatej) płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki nasion chia
  • 60 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru brązowego lub syropu z agawy
  • 160 g masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( nie ma jej w oryginalnym przepisie)
  • 60 g groszków czekoladowych lub posiekanej drobno czekolady

Sposób przygotowania:
  1. W średniej misce wymieszać płatki, proszek do pieczenia, mąkę i nasiona chia. 
  2. W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste i kremowe. Dodać masło orzechowe, jajka, wanilię. Wymieszać dokładnie. 
  3. Do suchych składników dodać składniki mokre i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Wsypać groszki czekoladowe i ponownie wymieszać.
  5. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier i formować niewielkie kuleczki  z ciasta. Ręce możemy moczyć w wodzie, lepiej będzie się nam formowało ciastka. Każde ciastko spłaszczyć delikatnie dłonią. Ciastka możemy układać w niewielkich odległościach, ponieważ nie rozleją nam się i dużo nie urosną.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 12-15 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!!!




4 komentarze:

  1. Anonimowy7/11/14

    super przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy14/1/17

    Zdecydowanie zbyt mało składników suchych przy takiej ilości mokrych. Ciasto bardzo się lepiło i formowanie ciastek było bardzo trudne (swoją drogą dobrze, że układałam je w dość sporych odstępach, rozeszły się). Przy podanych proporcjach zmniejszyłabym ilość masła orzechowego, może do 100g. Jest ono bardzo miękkie i tłuste co znacznie wpływa na konsystencję ciasta. Chciałam wypróbować jeszcze kilka przepisów z tego bloga, ale po tych niefortunnych ciastkach się boję... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ciastka, widoczne na zdjęciach, wyszły super. Staram się zawsze bardzo dokładnie opisać to, co znajduje się w przepisie, ale jednak masło masłu nierówne, inne składniki też mogą być różne i stąd różnice w efekcie końcowym.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly