piątek, 6 kwietnia 2012

Mazurek z kajmakiem i orzechami pekan. Last minute.

Szybkie i bezproblemowe ciasto. Kruchy spód, słodka masa kajmakowa i... kwaśna żurawina z gruszką, która idealnie dopasowała się do tego zestawu. Jeśli nie macie akurat takiej żurawiny równie dobre będą powidła śliwkowe. 

Spokojnych Świąt Wam życzę i wielu pyszności do smakowania :)



Kruchy spód do mazurka: (użyłam blaszki 31x21cm)
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Rozetrzeć palcami masło z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. 1/3 ciasta odkroić i odłożyć. Resztę  rozwałkować na wielkość blaszki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z odłożonego ciasta uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach ciasta, tworząc rant. Z  pozostałych wałeczków ułożyć kratkę na całym mazurku. Wałeczki można ponakłuwać widelcem lub inaczej ozdobić. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 30-35 minut. Wystudzić. 

Masa kajmakowa:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego ( 397g)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
  • 100g gorzkiej czekolady  
Ponadto:
  • żurawina z gruszką (ja użyłam takiej klik) lub powidła śliwkowe

    Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować przez 10 minut na bardzo małym ogniu, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy masa zgęstnieje dodać czekoladę i mieszać do momentu aż się rozpuści. Garnek odstawić i pozwolić,żeby masa wystygła.

    Na wystudzone ciasto, w kwadraciki nakładamy odrobinę żurawiny lub powideł a następnie na to nakładamy masę kajmakową. Każdy kwadrat dekorujemy orzechem pekanowym lub włoskim. Smacznego!



      8 komentarzy:

      1. mazurek wyglada pyszniasto:)

        Spokojnych i radosnych Świąt!!!

        OdpowiedzUsuń
      2. Aga- dziękuję i wzajemnie :)

        OdpowiedzUsuń
      3. Na blogach, aż roi się od mazurków;) każdy z nich jest na swój sposób oryginalny, taka wersja bardzo mi się podoba;)

        OdpowiedzUsuń
      4. DarkANGELika- tak,to prawda. Każdy znajdzie coś dla siebie :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Anonimowy27/3/14

        Wybacz mi proszę takie zwierzenia, ale trochę sobie aktualnie choruję (przeziębieniowa pora roku) i żeby nie marnować czasu (czy też bardziej może w ramach poprawy humoru) właśnie zagłębiałam się w czeluści Internetu w poszukiwaniu wielkanocnych inspiracji kulinarnych. I trafiłam tutaj. Bo jest kajmak, piękne pekany i czekolada... A do tego ten mega (!) podkład muzyczny! Chyba częściej będę Cię odwiedzać! Chyba nawet na pewno! :-)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. miło mi bardzo :) Ten mazurek to poezja... Pozdrawiam :)

          Usuń
      6. Anonimowy29/3/15

        w tym roku też go zrobię, bo nam bardzo posmakował

        OdpowiedzUsuń
      7. Anonimowy3/4/15

        najlepszy kruchy spód jaki mi wyszedł :) dzieki

        OdpowiedzUsuń

      Dziękuję za komentarz.

      Podobne posty

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Printfriendly