Pyszny farsz z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej ułożony w zielonych łódkach z cukinii... Nieskomplikowane danie na obiad lub kolację. Bardzo smakowało małym domownikom :) Polecam.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (100g)
- 200g mięsa mielonego
- nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- ulubiony żółty ser
- przyprawy
- świeża natka pietruszki
- jajko
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżeczką miąższ. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i czosnek. Poddusić chwilę a następnie dodać wydrążony z cukinii miąższ i mięso mielone. Wszystko chwilę przesmażyć, dodać przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony, paprykę słodką, lubczyk, zioła prowansalskie, curry, kilka roztartych ziaren kolendry, łyżkę masła i łyżkę koncentratu pomidorowego. Przyprawy powinny chwilę smażyć się na patelni, wtedy oddadzą cały swój aromat potrawie. Dodać odrobinę wody i dusić ok.10 minut. Wystudzić.
Połączyć wystudzone mięso z kaszą, dodać posiekaną natkę pietruszki i surowe jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Faszerować cukinie i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Posypać wszystko starkowanym żółtym serem. Do naczynia nalać odrobinę wody, wszystko szczelnie owinąć folią aluminiową i zapiekać pół godziny w 180 stopniach.
Smacznego!
Cukinia jest w kręgu moich warzywnych faworytów! Ale gdzie Tobie udało się teraz dorwać cukinię? :) u nas ni widu ni słychu... jak się pojawi na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńa z cukiniowych przysmaków uwielbiam jeszcze placki cukiniowe, przygotowywane na wzór ziemniaczanych :)
pozdrawiam serdecznie :)
Tu, gdzie mieszkam cukinia jest dostępna cały rok :)
UsuńPlacki z cukinii powiadasz...pyszny pomysł :)
Również pozdrawiam :)