Mięciutkie, delikatne i puszyste. Nadziane marmoladą lub czekoladą. Te ostatnie uwielbiane przez dzieci. Ale polecam dla wszystkich, bo są naprawdę pyszne.
Składniki: ( mi wyszły 32 rogaliki)
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 500g mąki
- 40g świeżych drożdży
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka + 1 do posmarowania rogalików
- 100g cukru
- 80g masła roztopionego
- szczypta soli
- powidła, czekolada (używałam Nutelli)
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Jeśli ciasto niewiele Wam urośnie, nie należy się tym przejmować, bo rogaliki ładnie urosną podczas pieczenia. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Posypać blat mąką i każdą z części, po kolei rozwałkować na okrągły placek. Podzielić to koło na trójkąty (tak jak dzieli się pizzę na przykład). Na każdym trójkącie, na szerszej części układać nadzienie. Zwinąć w rogalik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między rogalikami. Posmarować wszystko rozmąconym jajkiem. Piec w 180 st. przez 15 minut, do złotego koloru.
Po wystudzeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Lukier:
śliczne rogaliki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham takie rogaliki!
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńNie wątpię, że są przepyszne, bo wyglądają obłędnie;) Chyba wybrałabym wersję z czekoladą :D
OdpowiedzUsuńSmakują też obłędnie :)
Usuńślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJedne z najlepszych wypieków na świecie...:) Nieważne czym nadziane!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńOjej, ale mi smaka zrobiłaś!! Obłęd.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRogaliki wyglądają apetycznie i nie wymagają szczególnych umiejętności kucharskich. Chyba się skuszę i jutro je przygotuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) Również pozdrawiam.
Usuńrobię je już kolejny raz. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń