piątek, 13 kwietnia 2012

Rogaliki drożdżowe z lukrem

Mięciutkie, delikatne i puszyste. Nadziane marmoladą lub czekoladą. Te ostatnie uwielbiane przez dzieci. Ale polecam dla wszystkich, bo są naprawdę pyszne.



Składniki: ( mi wyszły 32 rogaliki)
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 500g mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka + 1 do posmarowania rogalików
  • 100g cukru
  • 80g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • powidła, czekolada (używałam Nutelli) 
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Jeśli ciasto niewiele Wam urośnie, nie należy się tym przejmować, bo rogaliki ładnie urosną podczas pieczenia. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Posypać blat mąką i każdą z części, po kolei rozwałkować na okrągły placek. Podzielić to koło na trójkąty (tak jak dzieli się pizzę na przykład). Na każdym trójkącie, na szerszej części układać nadzienie. Zwinąć w rogalik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między rogalikami. Posmarować wszystko rozmąconym jajkiem. Piec w 180 st. przez 15 minut, do złotego koloru. 
Po wystudzeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka gorącej wody
Do cukru dodajemy gorącą wodę i wszystko dokładnie mieszamy.





15 komentarzy:

  1. śliczne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie rogaliki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wątpię, że są przepyszne, bo wyglądają obłędnie;) Chyba wybrałabym wersję z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują też obłędnie :)

      Usuń
  4. Jedne z najlepszych wypieków na świecie...:) Nieważne czym nadziane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, ale mi smaka zrobiłaś!! Obłęd.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliki wyglądają apetycznie i nie wymagają szczególnych umiejętności kucharskich. Chyba się skuszę i jutro je przygotuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy26/10/14

    robię je już kolejny raz. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly