niedziela, 29 kwietnia 2012

Sernik z mascarpone.

Lubię dodatek mascarpone do potraw i ciast. I miałam ochotę na sernik właśnie z tym serkiem. A że lubię nieskomplikowane przepisy postanowiłam wszystko wymieszać i już. Efekt - puszysty, delikatny, niezwykle smaczny sernik. Gotowy w 5 minut. Polewa czekoladowa też błyskawiczna i już się można delektować...



Składniki na masę serową: ( powinny być w temp. pokojowej)
  • 1kg mielonego twarogu na serniki
  • 250g serka mascarpone
  • 200g cukru
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 80g masła rozpuszczonego
Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki Nutelli
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej 18%
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło, Nutellę i śmietankę. Kiedy polewa jest za gęsta dodać śmietanki, kiedy za rzadka - Nutelli. Wszystko dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek.W misce wymieszać twaróg, serek mascarpone, żółtka, wystudzone, roztopione masło. Pamiętajmy, że mieszamy tylko do połączenia się składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika.  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cały cukier i jeszcze chwilę ubijać. Tak ubite białka delikatnie wmieszać w masę serową. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, wlać masę serową i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy nasz sernik przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy przez ok. godzinę. Po tym czasie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy nasz sernik do wystudzenia. Sernik wyciągamy z foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Chłodzimy kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce. Dekorujemy polewą czekoladową, ja dodatkową posypałam go posiekanymi orzechami. 
Smacznego!
 



8 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mascarpone dodaje sernikom tej przyjemnej, kremowej konsystencji...wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy18/5/13

    robię podobnie tylko na kruchym cieście, zastanawiam się czy można połączyć z murzynkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby taki łaciaty był czy murzynek jako spód? Sernik jest kremowy i delikatny, sama nie wiem jak zachowałby się z innym ciastem :)

      Usuń
  4. Anonimowy6/12/13

    Ser z wiaderka się nie nadaje. Moja psychika nie pozwala na dalsze experymenty z innymi gatunkami więc jak dla mnie przepis idzie do lamusa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, nie każdy gotowy już ser się nadaje. Ja zawsze używam z Piątnicy i sernik jest pyszny :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Printfriendly