Idealna przekąska na wiosenny piknik. Wytrawne muffiny. Mięciutkie, z kawałkami podpieczonych pieczarek, szynką i roztopionym parmezanem.Pyszne! Przepis pochodzi z "Jamie magazine",z moimi zmianami. Bardzo polecam!
Składniki: (na 12 szt.)
- 200g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25g orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
- 50g parmezanu, starkowanego + odrobina do posypania muffinek
- 2 jajka
- 250g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 10-11 szt. pieczarek
- 5 plastrów szynki dobrej jakości ( w oryginalnym przepisie użyty jest suszony boczek)
Na patelni, na łyżce masła podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Wszystko smażyć chwilę do przyrumienienia się pieczarek. Wystudzić. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i parmezan. Dodać 1 łyżeczkę soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. W drugiej misce ubić (trzepaczką) dwa jajka, jogurt i oliwę. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać wystudzone pieczarki z szynką, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto. Posypać każdą muffinkę startym parmezanem. Piec w 180 st. przez 15 minut, do tzw. "suchego patyczka". Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.