Drożdżówki takie, jak kupowane kiedyś w sklepiku szkolnym :) Drożdżowe, mięciutkie ciasto i lekko waniliowe nadzienie serowe. Przepis ten jest kombinacją kilku przepisów i udało mi się uzyskać ciasto drożdżowe idealne. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki: (na 16 dużych drożdżówek)
- 600g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50g masła
- 40g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250g półtłustego twarogu
- 150g serka waniliowego (typu Danio)
- 1 żółtko ( białko przyda nam się do posmarowania drożdżówek)
- 2 łyżki cukru pudru
Zrobić zaczyn: w misce rozkruszyć drożdże z łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut. Podgrzać lekko mleko z masłem, cukrem i solą. Wystudzić i dodać jajka. Wszystko wymieszać. Dodać przesianą mąkę połączoną z zaczynem drożdżowym. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek waniliowy, cukier puder i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm, wycinać kółka (użyłam dużego kubka) wykładać na wyłożonej papierem blaszce, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut do pół godziny.
Używając mniejszej szklanki (denkiem) zrobić w każdej wyciętej bułeczce wgłębienie (nie bójcie się mocniej docisnąć), nałożyć do niego nadzienia serowego. Każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 200 st. C przez 15 - 20 minut. Smacznego!
piękne.
OdpowiedzUsuńdomowe drożdżówki są chyba najwspanialsze. ciasto idealne? biorę, wypróbuję.
lubię pracę z ciastem drożdżowym.
Bardzo polecam :) To nasze ulubione drożdżówki :)
Usuńuwielbiam...
OdpowiedzUsuń