niedziela, 22 kwietnia 2012

Drożdżówki z serem

Drożdżówki takie, jak kupowane kiedyś w sklepiku szkolnym :) Drożdżowe, mięciutkie ciasto i lekko waniliowe nadzienie serowe. Przepis ten jest kombinacją kilku przepisów i udało mi się uzyskać ciasto drożdżowe idealne. Koniecznie wypróbujcie.




Składniki: (na 16 dużych drożdżówek)
  • 600g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50g masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
Nadzienie serowe:
  • 250g półtłustego twarogu
  • 150g serka waniliowego (typu Danio)
  • 1 żółtko ( białko przyda nam się do posmarowania drożdżówek)
  • 2 łyżki cukru pudru
Zrobić zaczyn: w misce rozkruszyć drożdże z łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut. Podgrzać lekko mleko z masłem, cukrem i solą. Wystudzić i dodać jajka. Wszystko wymieszać. Dodać przesianą mąkę połączoną  z zaczynem drożdżowym. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: twaróg rozgnieść widelcem, dodać serek waniliowy, cukier puder i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm, wycinać kółka (użyłam dużego kubka) wykładać na wyłożonej papierem blaszce, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut do pół godziny.
Używając mniejszej szklanki (denkiem) zrobić w każdej wyciętej bułeczce wgłębienie (nie bójcie się mocniej docisnąć), nałożyć do niego nadzienia serowego. Każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 200 st. C przez 15 - 20 minut. Smacznego!






3 komentarze:

  1. piękne.
    domowe drożdżówki są chyba najwspanialsze. ciasto idealne? biorę, wypróbuję.
    lubię pracę z ciastem drożdżowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) To nasze ulubione drożdżówki :)

      Usuń
  2. Anonimowy16/2/14

    uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly