niedziela, 2 marca 2014

Ekspresowe ciasto marchewkowe.

Lubię ciasta , które robi się tak szybko. Pyszne w smaku, z lekką nutą cynamonu i przyprawy piernikowej, marchewka nie jest wyczuwalna, ale dzięki niej ciasto jest wilgotne. Kiedy wykorzystacie mój sposób na rozdrobnienie marchewki, to ciasto będzie gotowe w 5 minut. Ja marchewki nie tarłam na tarce, tylko potraktowałam ją malakserem. Było o wiele szybciej :)



Składniki: (keksówka 12x21cm)
przepis z książki "Słodkie" E. Mórawskiej

  • 2 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 90 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 200 g marchwi, startej na tarce lub w malakserze
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej (ja użyłam groszków czekoladowych)
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem.
2. Dodać stopione, wystudzone masło. Wymieszać.
3. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
4. Dodać startą marchew i czekoladę (groszki czekoladowe). Wymieszać.
5. Keksówkę natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto.
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto piec 40-50 minut, do "suchego patyczka".
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. ale mi ochoty narobilas!:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię marchewkowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy28/3/14

    pyszne ciasto i tak szybko się je robi...Dzięki za prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly