niedziela, 27 kwietnia 2014

Chałka z kruszonką.

Pyszna, maślana, mięciutka chałka. Obowiązkowo z dużą ilością kruszonki. 


Składniki (1 duża chałka, pieczona bez foremki):

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 60 g masła, roztopionego
1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i dodajemy pokruszone drożdże. Zasypujemy je cukrem i połową ciepłego mleka. Zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Następnie dodajemy jajko, resztę mleka, wodę i ciepłe, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli za mocno się klei dosypujemy odrobinę mąki. Formujemy kulę, którą przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na mniej więcej godzinę, żeby wyrosło.
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je na blat i wbijamy w nie pięść (odgazowanie ciasta). Ponownie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałeczek i zaplatamy je w warkocz. Zaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrastania na pół godziny. Po tym czasie naszą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru
Wszystkie składniki wyrobić między palcami. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy naszą chałkę ok. 30 - 35 minut.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam chałkę z dżemem ale jeszcze jej sama nie robiłam.
    Wygląda pięknie i bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje przepisy są najlepsze ! ;D parę z nich kradnę ;)
    Czekam na nowe posty ;)

    Dodaje do obserwowanych, żeby nic mi nie umknęło ;)
    Zapraszam do mnie ;*
    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly