Klasyka wśród ciast. Moja modernizacja to dorzucenie do jabłek - jagód goji. Kruche ciasto i ciemne od cynamonu jabłka, podsmażone z cukrem muscovado. Pysznie wyszło. Nie czekajcie do jesieni z tym ciastem, wiosną też smakuje wybornie.
Składniki na ciasto:
(ciasto kruche z "Kwestii Smaku")
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 250 g zimnego masła
- 1 cukier waniliowy (15g)
- 4 jajka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na blat. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło. Wszystko posiekać nożem, dodać 3 żółtka (białka zostawić na pianę) i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto ( nie przejmować się, jeśli masa będzie sprawiała wrażenie suchego piasku - masło zmięknie i wszystko połączy się w gładkie ciasto) :) Ciacho dzielimy na dwie części, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażarki.
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 100 g brązowego, ciemnego cukru muscovado
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- garść jagód goji (można dać rodzynki lub pominąć ten krok)
Jabłka obieramy i kroimy na niedużą kostkę. Wkładamy je do garnka i podsmażamy (na małym ogniu) z sokiem z pomarańczy, cukrem, esencją waniliową i przyprawami. Płyn powinien odparować, wtedy mieszamy często, żeby jabłka się nie przypaliły. Dodajemy jagody lub rodzynki. Studzimy.
Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania pozostały cukier (1/4 szklanki). Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Prostokątną formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyrównać i lekko docisnąć. Wyłożyć jabłka, wyrównać i wyłożyć ubitą pianę z białek. Zetrzeć drugą część ciasta na wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 1 godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
I przypominam o prezentach dla Was :)
uwielbiam taką szarlotkę:)
OdpowiedzUsuń