piątek, 4 kwietnia 2014

Szarlotka na kruchym cieście.

Klasyka wśród ciast. Moja modernizacja to dorzucenie do jabłek - jagód goji. Kruche ciasto i ciemne od cynamonu jabłka, podsmażone z cukrem muscovado. Pysznie wyszło. Nie czekajcie do jesieni z tym ciastem, wiosną też smakuje wybornie.


Składniki na ciasto:
(ciasto kruche z  "Kwestii Smaku")

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 cukier waniliowy (15g)
  • 4 jajka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na blat. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło. Wszystko posiekać nożem, dodać 3 żółtka (białka zostawić na pianę) i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto ( nie przejmować się, jeśli masa będzie sprawiała wrażenie suchego piasku - masło zmięknie i wszystko połączy się w gładkie ciasto) :) Ciacho dzielimy na dwie części, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażarki.

Jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • 100 g brązowego, ciemnego cukru muscovado
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • garść jagód goji (można dać rodzynki lub pominąć ten krok)
Jabłka obieramy i kroimy na niedużą kostkę. Wkładamy je do garnka i podsmażamy (na małym ogniu) z sokiem z pomarańczy, cukrem, esencją waniliową i przyprawami. Płyn powinien odparować, wtedy mieszamy często, żeby jabłka się nie przypaliły. Dodajemy jagody lub rodzynki. Studzimy.

Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania pozostały cukier (1/4 szklanki). Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Prostokątną formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyrównać i lekko docisnąć. Wyłożyć jabłka, wyrównać i wyłożyć ubitą pianę z białek. Zetrzeć drugą część ciasta na wierzch. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 1 godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!



I przypominam o prezentach dla Was :)

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly