niedziela, 23 listopada 2014

Zupa z dyni i kapusty, z soczewicą.

Pyszna, rozgrzewająca zupa na zimne dni. Lekka słodycz dyni została przełamana smakiem wędzonej papryki. Do tego duuużo soczewicy i zajadamy. Smacznego!


Składniki:
  • dynia butternut squash
  • ćwiartka z niewielkiej główki kapusty białej
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchew
  •  pół szklanki soczewicy czerwonej ( jeśli lubicie mocno gęste zupy nie bójcie się dodać jej więcej)
  • 1l bulionu lub wody
  • mała cebula czerwona
  • przyprawy: wędzona papryka w proszku, curry, pieprz ziołowy, sól himalajska lub morska(zdrowsze niż zwykła sól), sos sojowy
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
2. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
3. Dynię, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
4. Kapustę szatkujemy bardzo drobno.
5. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy ją chwilę, następnie dodajemy dynię. Dodajemy sporą ilość papryki wędzonej i resztę przypraw(sporo). Wrzucamy również marchew i kapustę.  
6. Dolewamy bulionu lub wody i czekamy kiedy się zagotuje. Następnie dodajemy soczewicę. Po chwili ziemniaki.
7. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu lub wody. Na talerzu porcję zupy można posypać parmezanem lub serem wędzonym.
Smacznego!


2 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly