Propozycja na deser, do pochrupania, kiedy mamy w domu małego alergika lub gdy wypełniamy nasze postanowienia noworoczne na bycie fit ;) Ciastka bez mąki, bez mleka a słodkie od bananów. Bardzo proste.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 300 ml płatków owsianych bezglutenowych ( ja użyłam jaglanych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- groszki z gorzkiej czekolady (można pominąć), ja użyłam wegańską, gorzką czekoladę
Sposób wykonania:
1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy cynamon i mieszamy.
2. Dodajemy płatki i mieszamy wszystko dokładnie.
3. Formujemy ciastka wielkości orzecha wielkiego, lekko spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Możemy dodać na wierzch groszki czekoladowe. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka 20 minut. Smacznego!
coś dla mnie, mniam :)
OdpowiedzUsuńOwsiane ciastka są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Smakowicie wyglądają ale...Jest jedno ale.Płatki owsiane i płatki jaglane są dwoma różnymi rodzajami płatków.Owsiane są z owsa,a jaglane z prosa!Jaglane są bezglutenowe bezdyskusyjnie,a owsiane są zanieczyszczone dość mocno więc nie polecane ludziom na diecie bezglutenowej.Niby nic,a jednak różnica dość znaczna i myląca .Może zmienić po prostu wpis i napisać w nazwie Ciastka jaglane bezglutenowe?Wtedy nikt się nie pomyli!Ważne to jest dla młodych matek ,które mają dzieci chore na celiaklię!Pozdrawiam serdecznie Jola
OdpowiedzUsuńnigdzie nie jest powiedziane, że płatki owsiane i jaglane to te same płatki. Mam w szafce i płatki owsiane bezglutenowe i płatki jaglane bezglutenowe...A 95% celiaków toleruje owies, o ile ten pochodzi z czystych upraw, niezanieczyszczonych innymi zbożami.
UsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńJak miło, coś dla bezglutenowców :) Fajny patent z groszkami z gorzkiej czekolady!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis polecam
OdpowiedzUsuń