środa, 12 września 2012

Makaron ze szpinakiem i fetą.

Kiedy czasu niewiele, albo niespodziewani goście wpadną w porze obiadu. Danie proste, szybkie, nieskomplikowane i do tego zdrowe. Dzieci, które nie przepadają za szpinakiem, nie powinny zorientować się, że jest głównym składnikiem sosu. Odrobina fety i kilka ząbków czosnku i posiłek gotowy.



Składniki:
  • szpinak świeży lub mrożony (użyłam 250g świeżego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 120g sera typu feta
  • ulubiony makaron
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy szpinaku świeżego, należy go opłukać i wrzucić na suchą patelnię. Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy. Podsmażamy kilka minut aż liście zwiędną, następnie dodajemy starte ząbki czosnku. Zawartość patelni umieścić w malakserze ( możemy też szpinak pokroić i dodać rozgniecioną widelcem fetę) i dokładnie zmiksować, dodać pokruszoną fetę i powtórzyć miksowanie. Uzyskanym sosem polewamy nasz makaron. Możemy też makaron wrzucić na patelnię dodać sos szpinakowy i pomieszać tak, żeby sos dokładnie pokrył makaron. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Printfriendly