Ciasto - eksperyment. Przepis wpadł mi w ręce jakiś czas temu, ale teraz dopiero go wypróbowałam. I wiem, że na pewno do niego powrócę. Dodatek fasoli zamiast mąki to bardzo trafiony zamiennik. Mam już nawet pomysły, jak wzbogacić smak tego ciasta. Póki co, czekoladowe ciasto z fasoli- wariant I.
Składniki: (mała keksówka - 19x10)
- fasola z puszki (250g) - użyłam czerwonej
- 2 jajka
- 100g odtłuszczonego mleka w proszku
- 3 łyżki stevii lub syropu z agawy lub brązowego cukru (agawy lub cukru dodać wg gustu smakowego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek ciemnego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Fasolę odcedzić i przełożyć do większej miski. Wbić dwa jajka i wszystko zblenderować. Dodać mleko w proszku, proszek do pieczenia, stewię lub to, czym będziemy słodzić, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie łyżką wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, można delikatnie natłuścić masłem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Smacznego!
Świetny przepis. :) Zawsze ciekawią mnie ciasta bez mąki. Fasolowego jeszcze nie robiłam, ale chyba niebawem spróbuję.
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
UsuńRewelacyjne! Chętnie bym takiego spróbowała :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym poczęstowała :)
Usuńciekawy przepis - ciężkie się wydaje to ciacho ale lubię takie
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
ciężkie nie było, chociaż konsystencja troszkę inna niż tradycyjnego ciasta
Usuńintrygująca ta fasola w cieście!
OdpowiedzUsuńprawda? :)
Usuńhehe ja robiłam pancakes :) http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/04/pancakes-bezglutenowe-z-sosem-z-fasoli-i-miodem/
OdpowiedzUsuńzrobię je też na pewno :) dzięki
o muszę spróbować :) Dzięki.
UsuńA bez mleka w proszku wyjdzie?
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć...
Usuń