poniedziałek, 3 września 2012

Czekoladowe ciasto bez mąki.

Ciasto - eksperyment. Przepis wpadł mi w ręce jakiś czas temu, ale teraz dopiero go wypróbowałam. I wiem, że na pewno do niego powrócę. Dodatek fasoli zamiast mąki to bardzo trafiony zamiennik. Mam już nawet pomysły, jak wzbogacić smak tego ciasta. Póki co, czekoladowe ciasto z fasoli- wariant I. 




Składniki: (mała keksówka - 19x10)
  • fasola z puszki (250g) - użyłam czerwonej
  • 2 jajka
  • 100g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki stevii lub syropu z agawy lub brązowego cukru  (agawy lub cukru dodać wg gustu smakowego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Fasolę odcedzić i przełożyć do większej miski. Wbić dwa jajka i wszystko zblenderować. Dodać mleko w proszku, proszek do pieczenia, stewię lub to, czym będziemy słodzić, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie łyżką wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, można delikatnie natłuścić masłem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Świetny przepis. :) Zawsze ciekawią mnie ciasta bez mąki. Fasolowego jeszcze nie robiłam, ale chyba niebawem spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/9/12

    Rewelacyjne! Chętnie bym takiego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis - ciężkie się wydaje to ciacho ale lubię takie

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężkie nie było, chociaż konsystencja troszkę inna niż tradycyjnego ciasta

      Usuń
  4. intrygująca ta fasola w cieście!

    OdpowiedzUsuń
  5. hehe ja robiłam pancakes :) http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/04/pancakes-bezglutenowe-z-sosem-z-fasoli-i-miodem/

    zrobię je też na pewno :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy25/12/15

    A bez mleka w proszku wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly