Ta zupa to jedna z naszych ulubionych.
Tak samo dobrze smakuje latem, jak i zimą. Jest gęsta i pożywna. Polecam!
Składniki:
- ok. 1/2 kg wołowiny
- cebula duża
- 2-3 marchewki, średniej wielkości
- 1-2 pietruszki (korzeń)
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- czerwona papryka
- fasolka szparagowa ( świeża w sezonie, poza nim mrożona)
- 2 ząbki czosnku
- puszka dobrej jakości pomidorów (krojone lub w całości)
- liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka w proszku
Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać szczyptę papryki słodkiej w proszku. Wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę mięso. Delikatnie zrumienić.
Dolać wodę (ok. szklanki). Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.Dusimy do czasu aż mięso będzie prawie miękkie.
W tym czasie kroimy w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i paprykę.
Do mięsa dolewamy wody lub bulionu, wrzucamy przygotowane warzywa. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, znowu gotujemy. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Zupę możemy zagęścić zasmażką. Ja tego nie zrobiłam.
Zupa najlepsza jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.