poniedziałek, 19 listopada 2012

Zupa gulaszowa. Najlepsza.


Ta zupa to jedna z naszych ulubionych. Tak samo dobrze smakuje latem, jak i zimą. Jest gęsta i pożywna. Polecam!




Składniki:
  • ok. 1/2 kg wołowiny
  • cebula duża
  • 2-3 marchewki, średniej wielkości
  • 1-2  pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • czerwona papryka
  • fasolka szparagowa ( świeża w sezonie, poza nim mrożona)
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka dobrej jakości pomidorów (krojone lub w całości)
  • liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka w proszku
Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.  Dodać szczyptę papryki słodkiej w proszku. Wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę mięso. Delikatnie zrumienić.
Dolać wodę (ok. szklanki). Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.Dusimy do czasu aż mięso będzie prawie miękkie
W tym czasie kroimy w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i paprykę.
Do mięsa dolewamy wody lub bulionu, wrzucamy przygotowane warzywa. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, znowu gotujemy. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. 
Zupę możemy zagęścić zasmażką. Ja tego nie zrobiłam.
Zupa najlepsza jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly