czwartek, 20 grudnia 2012

Śledzie z suszonymi pomidorami i rodzynkami.


Bardzo prosty przepis na śledzie. Słona ryba idealnie się komponuje ze słodyczą suszonych pomidorów a rodzynki uzupełniają ten smak. Nie jest to potrawa pracochłonna, więc na te święta na pewno zdążycie :) Polecam!



Składniki ( na dwa średnie słoiczki):

  • 400g filetów śledziowych
  • 2 duże cebule lub 4 małe
  • suszone pomidory w oliwie
  • suszone zioła ( prowansalskie, bazylia, rozmaryn) świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego lub czerwonego
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • rodzynki (ok.2 łyżek)
Śledzie wymoczyć w mleku kilka godzin. Odsączyć i pokroić w dzwonka. Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić ją na oleju. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.  Do miski przełożyć pokrojone śledzie, przestudzoną cebulę,suszone pomidory z zalewą, rodzynki i oliwę z oliwek. Dodać przyprawy i zioła. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do słoiczków. Śledzie będą najlepsze po 2 dniach, kiedy smaki się "przegryzą". Smacznego!!!






3 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly