Bardzo prosty przepis na śledzie. Słona ryba idealnie się komponuje ze słodyczą suszonych pomidorów a rodzynki uzupełniają ten smak. Nie jest to potrawa pracochłonna, więc na te święta na pewno zdążycie :) Polecam!
Składniki ( na dwa średnie słoiczki):
- 400g filetów śledziowych
- 2 duże cebule lub 4 małe
- suszone pomidory w oliwie
- suszone zioła ( prowansalskie, bazylia, rozmaryn) świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego lub czerwonego
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- rodzynki (ok.2 łyżek)
Śledzie wymoczyć w mleku kilka godzin. Odsączyć i pokroić w dzwonka. Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić ją na oleju. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć pokrojone śledzie, przestudzoną cebulę,suszone pomidory z zalewą, rodzynki i oliwę z oliwek. Dodać przyprawy i zioła. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do słoiczków. Śledzie będą najlepsze po 2 dniach, kiedy smaki się "przegryzą". Smacznego!!!
Super :) i jak ładnie zapakowane :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
dziękuję i również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione
OdpowiedzUsuń