sobota, 15 grudnia 2012

Pierniki. Szybkie i pyszne.


To było kolejne z zadań do wykonania w naszym kalendarzu adwentowym. Wspólne pieczenie i dekorowanie pierników. Przepis od 3 lat ten sam, niezawodny od Doroty z "Moich wypieków". Jeśli ktoś jeszcze nie zna, gorąco polecam. Pierniki są bezproblemowe i nie muszą leżakować. Zachowają swoją świeżość, jeżeli będziemy je trzymać w szczelnie zamkniętym pudełku.



Składniki: (ok.55 sztuk )
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Ja dekorowałam lukrem, ale można też wykorzystać glazurę z czekolady.



 Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Piękne! :) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż nie lubię muzyki na blogach, to przyznam, że masz dobrze dobraną piosenkę. :)

    A pierniczki śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. pierniki na święta to podstawa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście fajne te pierniczki. I wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly