środa, 22 stycznia 2014

Quinoa z pieczarkami, porem i orzechami.

Szybkie danie z komosą ryżową. Mam wrażenie, że pasuje ona wszędzie. Dania z nią są sycące i ciekawe w smaku. Mam spory jej zapas w szafce, więc o kolejnych moich eksperymentach z quinoą   wkrótce...


Składniki:
  • 1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej) nieugotowanej
  • pół pora (część jasnozielona)
  • marchewka - 1szt.
  • 10 szt. małych pieczarek
  • garść orzechów włoskich, posiekanych
  • łyżka pesto bazyliowego (opcjonalnie)
  • sezam (opcjonalnie)
1. Quinoę opłukać na sitku zimną wodą. Ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Por pokroić, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Orzechy posiekać na duże kawałki.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić pokrojone warzywa. Posolić, dodać ulubionych przypraw. Podsmażyć do czasu aż zmiękną.
4. Jeśli używamy pesto, dodajemy łyżkę. Następnie wrzucamy orzechy włoskie. 
5. Dodajemy ugotowaną wcześniej quinoę i mieszamy wszystko. Można posypać sezamem.
Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly