Składniki:
- 1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej) nieugotowanej
- pół pora (część jasnozielona)
- marchewka - 1szt.
- 10 szt. małych pieczarek
- garść orzechów włoskich, posiekanych
- łyżka pesto bazyliowego (opcjonalnie)
- sezam (opcjonalnie)
1. Quinoę opłukać na sitku zimną wodą. Ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Por pokroić, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Orzechy posiekać na duże kawałki.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić pokrojone warzywa. Posolić, dodać ulubionych przypraw. Podsmażyć do czasu aż zmiękną.
4. Jeśli używamy pesto, dodajemy łyżkę. Następnie wrzucamy orzechy włoskie.
5. Dodajemy ugotowaną wcześniej quinoę i mieszamy wszystko. Można posypać sezamem.
Smacznego!
pyszne połączenie:d
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuńpamiętam swoje pierwsze spotkanie z tą kaszą. naprawdę, jest pyszna :]
OdpowiedzUsuńmi też bardzo smakuje :)
Usuń