środa, 27 maja 2015

Ekspresowa zupa z jarmużu, z fasolą.

Na zielonej wyspie wiosny nie widać, o lecie już nie wspominając, dlatego serwuję trochę jesienną zupę. Rozgrzewająca i pikantna. Pyszna! Jeśli Wy też potrzebujecie rozgrzewającego jedzenia, które w dodatku przygotowuje się błyskawicznie - to polecam. 

Składniki: (przepis pochodzi z bloga "Chilli, czosnek i oliwa")

  • 2 puszki (każda po 400g) pomidorów lub pulpy pomidorowej 
  • 250 g jarmużu 
  • 1 puszka (400g) fasoli białej
  • sól, pieprz, suszona papryczka chilli, pieprz ziołowy, curry (jeśli pomidory były mocno kwaśne dodajemy odrobinę cukru)
  • 1 łyżka gęstego balsamico
1. Pomidory wlewamy do garnka i dolewamy 1 puszkę (ok. 400 ml) wody. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz. 
2. Jarmuż dokładnie myjemy i szatkujemy dosyć drobno. Dorzucamy do gotujących się pomidorów, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 15 minut, do czasu aż jarmuż stanie się miękki.
3. Fasolę odsączamy z zalewy i dorzucamy do garnka. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wody. Przyprawiamy wg naszego gustu smakowego. Ja doprawiłam dosyć mocno. Zupa była pikantna i rozgrzewająca. Możemy ją podać z podpieczonym w tosterze chlebem, skropić oliwą lub posypać tartym parmezanem. Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly