niedziela, 24 maja 2015

Sernik na zimno z borówkami (bez żelatyny).

" Och! To takie proste ciasto, znam je z Green morning.pl" :) :) :)
Tak odpowiadać poradziła Kinga na pochwały i zachwyty nad tym pysznym sernikiem. Ciasto jest proste i niebanalne w smaku. Nie używamy żelatyny ani jajek, przygotowanie trwa chwilę. Na nadchodzące lato będzie idealne. A może przetestujecie ten przepis na zbliżający się "Dzień Mamy"? 
Całą historię o tym serniku przeczytajcie u Kingi, ona ma dar do pisania, nie wspominając o talencie do robienia zdjęć. Zachwycam się nieustannie jej fotografiami, dla mnie są jednymi z najciekawszych jakie widziałam. Zostawiam Was z kawałkiem tego pysznego sernika i z blogiem Kingi, nakarmicie wszystkie zmysły :)
PS.
Ten post powinien być bez zdjęć ;) Ale niech no ja wrócę z kursu od Kingi :)


Składniki: (tortownica 24 cm lub 28 cm, mnie podkusiło użycie 20cm tortownicy i oprócz sernika wyszły jeszcze dwa desery w pucharkach)

  • 200 g herbatników 
  • 60 g miękkiego masła (można dodać roztopione)
  • olejek cytrynowy (od kilku kropli do 1/2 łyżeczki wg gustu smakowego)
  • 500 g mascarpone ( zimnego z lodówki)
  • 350 g słodkiego mleka skondensowanego z puszki
  • 1/2 szklanki + 3 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 500 g borówek amerykańskich (możecie użyć innych owoców)
  • garść liści mięty do dekoracji
1. Ciastka wrzucamy do misy blendera i miksujemy na proszek (nie musi być idealnie gładki). Dodajemy masło i olejek cytrynowy, mieszamy. Uzyskamy coś w rodzaju mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno i  wysypujemy tam ciasteczkową masę ( 2-3 łyżki odłóż na później, do dekoracji). Całość wyrównujemy i lekko ugniatamy, tak, żeby całe dno było zakryte. Wstawiamy do lodówki  na pół godziny.
2. Do miski dajemy serek mascarpone, mleko skondensowane, skórkę z cytryny i to miksujemy na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, mieszamy krótko. 
3. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na ciasteczkowy spód wysypujemy ok. 3/4 borówek (resztę damy na wierzch ciasta). na borówki wykładamy masę sernikową i lekko stukamy tortownicą o blat, żeby masa sernikowa dokładnie wypełniła przestrzeń między borówkami. Wierzch ciasta dekorujemy odłożoną masą ciasteczkową i resztą borówek. Dekorujemy listkami mięty i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Anonimowy1/6/15

    smakowo super, zrobilam z truskawkami jedynie wyszedl bardzo niski ale i tak wystarczy jeden kawalek
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy23/2/18

    Jakiej pojemności jest szklanka do odmierzenia soku, czy 250 ml? Zrobiłam sernik i niestety nie stężał, za to łyżką wyjedliśmy masę sernikową ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, 250 ml. Niestety nie wiem dlaczego sernik nie stężał...

      Usuń
  3. Anonimowy5/8/22

    Fantastyczny. Robię drugi dzień pod rząd. Znika w oka mgnieniu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly