sobota, 25 października 2014

Caldo verde - zupa portugalska.

Caldo verde to zupa bardzo popularna w Portugalii. Przygotowuje się ją z ziemniaków, chorizo i kapusty włoskiej. Ja użyłam jarmużu, tak jak sugerują niektóre przepisy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca. Wersję dla dorosłych proponuję posypać płatkami ostrej papryki. Smacznego!


Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki (lub 6 mniejszych)
  • 200 g kapusty włoskiej lub jarmużu (pozbawionego twardych łodyg)
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • płatki ostrej papryki ( opcjonalnie)
  • 1,5 l wody lub bulionu
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Chorizo pokroić na plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. 
2. Rozgrzewamy duży garnek bez dodatku tłuszczu, wrzucamy chorizo i delikatnie rumienimy. Wyciągamy kiełbasę z garnka, pozostawiając w nim wytopiony tłuszcz, na który wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Rumienimy na małym ogniu. 
3. Dorzucamy ziemniaki i 2-3 minuty dusimy wszystko. 
4. Do ziemniaków wlewamy 1,5 l wody lub bulionu, dodajemy liście laurowe, sól i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. 
5. Kapustę lub jarmuż siekamy na bardzo cieniutkie paski. Wrzucamy na 1 minutę do posolonego wrzątku ( robimy to w oddzielnym garnku). Po tym czasie odcedzamy z wody. Odstawiamy.
6. Kiedy ziemniaki są miękkie wyciągamy łyżką cedzakową część (3-4 łyżki). Wyciągamy też liście laurowe i całość miksujemy na gęsty krem. 
7. Do powstałego kremu dodajemy odłożone wcześniej ziemniaki, blanszowaną (zanurzoną we wrzątku) kapustę lub jarmuż, podsmażone chorizo i wszystko jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Anonimowy25/10/14

    jadłam ją w Lizbonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy26/10/14

    Pysznie wygląda, chętni bym zjadła ;) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/11/14

    mi wyszła pyszniejsza niż ta zjedzona w Portugalii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy13/2/15

    świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly