Caldo verde to zupa bardzo popularna w Portugalii. Przygotowuje się ją z ziemniaków, chorizo i kapusty włoskiej. Ja użyłam jarmużu, tak jak sugerują niektóre przepisy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca. Wersję dla dorosłych proponuję posypać płatkami ostrej papryki. Smacznego!
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 duże ziemniaki (lub 6 mniejszych)
- 200 g kapusty włoskiej lub jarmużu (pozbawionego twardych łodyg)
- 100 g kiełbasy chorizo
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- płatki ostrej papryki ( opcjonalnie)
- 1,5 l wody lub bulionu
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Chorizo pokroić na plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Rozgrzewamy duży garnek bez dodatku tłuszczu, wrzucamy chorizo i delikatnie rumienimy. Wyciągamy kiełbasę z garnka, pozostawiając w nim wytopiony tłuszcz, na który wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Rumienimy na małym ogniu.
3. Dorzucamy ziemniaki i 2-3 minuty dusimy wszystko.
4. Do ziemniaków wlewamy 1,5 l wody lub bulionu, dodajemy liście laurowe, sól i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
5. Kapustę lub jarmuż siekamy na bardzo cieniutkie paski. Wrzucamy na 1 minutę do posolonego wrzątku ( robimy to w oddzielnym garnku). Po tym czasie odcedzamy z wody. Odstawiamy.
6. Kiedy ziemniaki są miękkie wyciągamy łyżką cedzakową część (3-4 łyżki). Wyciągamy też liście laurowe i całość miksujemy na gęsty krem.
7. Do powstałego kremu dodajemy odłożone wcześniej ziemniaki, blanszowaną (zanurzoną we wrzątku) kapustę lub jarmuż, podsmażone chorizo i wszystko jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Smacznego!
jadłam ją w Lizbonie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, chętni bym zjadła ;) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
mi wyszła pyszniejsza niż ta zjedzona w Portugalii :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis
OdpowiedzUsuń