czwartek, 30 października 2014

Pizza z chorizo i rukolą na cieście idealnym.

Ta pizza była naprawdę bardzo smaczna. Zrobiona na najlepszym cieście z tego przepisu (klik). Lekko pikantne chorizo, charakterystyczny smak rukoli i pyszny, aromatyczny sos pomidorowy. Od jakiegoś czasu zmieniłam sposób pieczenia pizzy i ten właśnie sposób Wam polecam. Podpiekam spód pizzy z małą ilością sosu pomidorowego, a dopiero później układam dodatki i jeszcze na chwilę wkładam do piekarnika.  

Składniki:

  • chorizo (pikantna kiełbasa hiszpańska) -ok.100g
  • cebula czerwona pokrojona w plasterki
  • 2x ser mozzarela ( z zalewy)
  • kilka płatów anchois (słone filety z sardeli)
  • można dodać czarne oliwki ( ja akurat nie miałam)
  • rukola (posypujemy nią pizzę po upieczeniu)
  • suszone oregano
  • ulubiony ser, starkowany

Ciasto na pizzę: ( z tych proporcji robię pizzę okrągłą 26 cm i prostokątną 20x30 cm)
  • 2 szklanki mąki ( szklanka 250 ml)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do szklanki z ciepłą wodę wkruszyć drożdże, dodać cukier i wszystko wymieszać. Dodać do mąki. Dodać łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne, bez grudek. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości (ok. 1h). Kiedy ciasto wyrośnie, wbić w nie pięść, żeby je odgazować. Podzielić na dwie porcje, uformować pizzę ( jeśli lubimy cienkie ciasto, możemy podzielić na 3 części i rozwałkować na pożądaną grubość). Ja blaszki wykładam papierem do pieczenia, który delikatnie natłuszczam olejem.
Porcje ciasta smarujemy sosem pomidorowym z poniższego przepisu, bardzo cienką warstwę. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągamy i smarujemy kolejną porcją sosu pomidorowego. Następnie układamy dodatki: mozzarelę pokrojoną na plastry, anchois, czerwoną cebulę, chorizo. Wszystko posypujemy suszonym oregano. Pieczemy kolejne 15 minut. Wyciągamy i posypujemy startym, ulubionym serem. Jeszcze na 2-3 minuty wkładamy do piekarnika. Wyjmujemy z pieca i dekorujemy świeżą rukolą.  

Sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa z kartonu
  • 2 ząbki czosnku (starte)
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Smacznego!






1 komentarz:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly