Przepis na te pyszne pierogi znalazłam jakiś czas temu u Liski, na jej blogu -TU. Pracy przy nich niedużo, ciasto jest bardzo plastyczne i zawsze się udaje. A farsz może być, jaki tylko sobie wymyślimy. Polecam !!!
Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula dymka, drobno posiekana, /używam całej ze szczypiorem/
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej bazylii
pieprz do smaku
do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany
Farsz:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić.
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła. Wypełniać farszem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ok. 30-40 minut.