Keks trochę inny od tego tradycyjnego, ale mi smakował bardziej. Ciasto pełne fig, migdałów i orzechów. Do tego chrupiąca skorupka z brązowego cukru. Może pojawi się u Was na wielkanocnym stole? Bardzo polecam :)
Składniki: (keksówka 29x11cm)
przepis z bloga "Kulinarne podróże"
- 175 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 ml mleka
- 120 g orzechów włoskich
- 120 g migdałów
- 120 g fig suszonych
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu (można pominąć)
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i kardamon.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Do gotowej piany dodajemy mleko i żółtka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
3. Do piany dodajemy partiami wcześniej przygotowaną mąkę. mieszamy całość łyżką. Dodajemy bakalie (orzechy i migdały siekamy z grubsza, figi kroimy na plasterki) i jeszcze raz mieszamy delikatnie.
4. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Nie przepadam za keksem, ale może ta wersja by mi posmakowała...:)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo naprawdę jest przepyszny
UsuńPrzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuń