sobota, 21 marca 2015

Keks grecki.

Keks trochę inny od tego tradycyjnego, ale mi smakował bardziej. Ciasto pełne fig, migdałów i orzechów. Do tego chrupiąca skorupka z brązowego cukru. Może pojawi się u Was na wielkanocnym stole? Bardzo polecam :)


Składniki: (keksówka 29x11cm)
przepis z bloga "Kulinarne podróże"

  • 175 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 ml mleka
  • 120 g orzechów włoskich
  • 120 g migdałów
  • 120 g fig suszonych
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu (można pominąć)
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i kardamon. 
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Do gotowej piany dodajemy mleko i żółtka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. 
3. Do piany dodajemy partiami wcześniej przygotowaną mąkę. mieszamy całość łyżką. Dodajemy bakalie (orzechy i migdały siekamy z grubsza, figi kroimy na plasterki) i jeszcze raz mieszamy delikatnie. 
4. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Nie przepadam za keksem, ale może ta wersja by mi posmakowała...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy30/12/18

    Przepyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly