wtorek, 15 września 2015

Zupa z pieczonej dyni, z chrupiącą cieciorką.

O tym, że warto jeść dynie na pewno przekonywać Was nie muszę. To źródło zdrowia  i cennych witamin. Podam Wam dlatego przepis na pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupę z dyni. Więcej smaku i aromatu uzyskamy dzięki upieczeniu jej w towarzystwie cebuli i czosnku. A do tego chrupiąca ciecierzyca, jako dodatek i źródło białka, odrobina parmezanu i.... nie straszna nam żadna jesień i deszcz za oknem :) Gotujemy???


Składniki:

  • dynia (np. Hokkaido; nie trzeba obierać skóry) - moja ważyła ok. 1kg
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 l aromatycznego bulionu warzywnego (można użyć też wody, trzeba będzie użyć wtedy więcej przypraw)
  • przyprawy: sól (używam himalajskiej), świeżo zmielony pieprz, wędzona papryka, curry, świeży imbir
  • puszka cieciorki w zalewie
  •  parmezan do posypania zupy
1. Dynię dokładnie myjemy ( jeśli mamy dynię Hokkaido nie trzeba obierać jej ze skóry) wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Cebulę na cząstki, czosnek na pół. Dodajemy je do naszej dyni. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Dynia powinna być miękka, szczególnie od strony skórki.
3. Do mniejszego naczynia żaroodpornego przekładamy, odsączoną z zalewy cieciorkę. Przyprawiamy ją ulubionymi przyprawami i skrapiamy oliwą. Ja użyłam curry, papryki wędzonej, pieprzu ziołowego i odrobiny ziół prowansalskich. Pieczemy na drugiej półce w tym samym czasie, gdy piecz się dynia. Ciecierzycę należy co jakiś czas przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pieczemy ją ok. pół godziny. 
4. Upieczoną dynię z cebulą i czosnkiem przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy ok. 3 minut. Blenderem miksujemy wszystko na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy płynu, to zależy jakiego rodzaju zupy kremy lubicie. Przyprawiamy. Na talerz nakładamy porcję zupy, na wierzch dajemy upieczoną cieciorkę i starty parmezan. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Anonimowy21/9/15

    Niezmiernie ciekawy przepis! Uwielbiam dynie i cieciorkę więc niebawem zabieram się do roboty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy28/9/15

    Właśnie gotuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy28/9/15

    Obłędnie pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly