czwartek, 7 czerwca 2012

Ciasto z owocami i kruszonką. Najprostsze.


Wszyscy pieką ciasta z owocami. Upiekłam i ja. Dorota z "Moich wypieków" stwierdziła,że jest najlepsze i mogę się podpisać pod jej słowami. Ciasto bardzo nam smakowało. Ma wszystko: i mięciutki spód i dużo owoców i pyszną, chrupiącą kruszonkę. Jeśli szukacie przepisu na ciasto idealne - oto on.



Składniki: (na blaszkę prostokątną 20x30 cm)

  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g dowolnych owoców (ja użyłam truskawek, malin i borówek)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru


Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Smacznego! 

 

1 komentarz:

  1. Robiłam niedawno to ciasto i przyznaję jest rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly