poniedziałek, 4 czerwca 2012

Zapiekane muszle z sosem bolońskim i mozzarellą

To nieskomplikowane danie jest jednym z naszych ulubionych. Muszle można nadziewać różnymi farszami. Z każdym smakują wybornie. Dzisiaj proponuję Wam zapiekane muszle z sosem bolońskim, mozzarellą i delikatnym sosem śmietanowym. Do tego garść posiekanej, świeżej bazylii... Smacznego!


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy w kartoniku (415g)
  • kulka mozzarelli
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • kostka bulionowa eko
  • garść listków świeżej bazylii, posiekanych
  • opakowanie muszli makaronowych (conchiglioni) 250g
Muszle ugotować w lekko osolonej wodzie,odcedzić i skropić oliwą, żeby zapobiec sklejaniu się muszli. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać mielone mięso. Kiedy mięso będzie usmażone dodać sos pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Każdą muszle nadziać mięsnym sosem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mozzarellę pokroić w dużą kostkę i położyć kawałek na muszli. Na patelnię wlewamy słodką śmietanę, dodajemy kostkę bulionową eko i delikatnie podgrzewamy, aż śmietana zagęści się lekko. Zalać muszle uzyskanym sosem śmietanowym. Posypać świeżą bazylią. Naczynie żaroodporne przykryć i zapiekać w 200 stopniach przez ok.15 minut. Pod koniec zapiekania naczynie można odkryć, wtedy wierzch nam się delikatnie zrumieni. Smacznego!




2 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly