To nieskomplikowane danie jest jednym z naszych ulubionych. Muszle można nadziewać różnymi farszami. Z każdym smakują wybornie. Dzisiaj proponuję Wam zapiekane muszle z sosem bolońskim, mozzarellą i delikatnym sosem śmietanowym. Do tego garść posiekanej, świeżej bazylii... Smacznego!
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sos pomidorowy w kartoniku (415g)
- kulka mozzarelli
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- kostka bulionowa eko
- garść listków świeżej bazylii, posiekanych
- opakowanie muszli makaronowych (conchiglioni) 250g
Muszle ugotować w lekko osolonej wodzie,odcedzić i skropić oliwą, żeby zapobiec sklejaniu się muszli. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać mielone mięso. Kiedy mięso będzie usmażone dodać sos pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Każdą muszle nadziać mięsnym sosem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mozzarellę pokroić w dużą kostkę i położyć kawałek na muszli. Na patelnię wlewamy słodką śmietanę, dodajemy kostkę bulionową eko i delikatnie podgrzewamy, aż śmietana zagęści się lekko. Zalać muszle uzyskanym sosem śmietanowym. Posypać świeżą bazylią. Naczynie żaroodporne przykryć i zapiekać w 200 stopniach przez ok.15 minut. Pod koniec zapiekania naczynie można odkryć, wtedy wierzch nam się delikatnie zrumieni. Smacznego!
dobre smaki, zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuńprawda :)
Usuń