środa, 6 czerwca 2012

Tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta, którą poleciała Agoosia jako swoje ulubione ciasto wakacyjne. Teraz będzie też moim ulubionym :) Fajnie się komponują kwaskowe maliny ze słodyczą białej czekolady. Zastanawiam się tylko nad kruchym spodem, który wyszedł dobry,ale jest bardzo maślany i chłonie prawie całą czekoladę. Jak coś wykombinuję to dam Wam znać. Póki co, przedstawiam przepis w wersji oryginalnej :)



Składniki: ( okrągła blaszka na tartę, moja miała średnicę 25 cm,ale chyba mniejsza byłaby lepsza)

Ciasto:
  • 150 g mąki (przesiać)- proponuję dodać więcej mąki (250g)
  • 30 g cukru
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 120 g białej czekolady 
  • 1 jajko
  • maliny (ok.450 g)
Mąkę przesiać na blat lub stolnicę. Dodać posiekane zimne masło i cukier, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie pokroić ciasto na plastry i ułożyć w wysmarowanej masłem blaszce. Wylepić ją całą dokładnie ciastem i nakłuć widelcem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiec ciasto  przez 20-25 minut na złoty kolor. Wystudzić.

W garnku rozpuścić czekoladę na bardzo małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliła. Wlać powoli śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Jajko rozbełtać i wlać powoli do zimnej masy, cały czas mieszając. 

Na cieście ułożyć maliny i delikatnie zalać je masą czekoladowo- śmietanową. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni i piec ciasto przez ok.15 minut. Wystudzić. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!







10 komentarzy:

  1. Mniam! Ale smaczny blog! Muszę tu częściej zaglądać Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. OMG!!! ale pięknie wygląda! Mmmmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/6/12

    Właśnie dostałam ślinotoku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) to trzeba rękawy zakasać, nie ma rady :)

      Usuń
  4. Też uwielbiam tarty :)
    A czy maki nie powinno być 250g? Zwykle masa powinno być połowę mniej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. To cenna uwaga. Następnym razem spróbuję dodać właśnie 250g mąki. Robiłam z przepisu, gdzie podane było 150g i coś nie do końca przypadł mi do gustu ten kruchy spód. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda to Twoje wykonanie! Rzeczywiście, ja robiłam chyba w mniejszej foremce do tarty, na oko 20cm.
    Dziękuję za nagrodę, już dotarła:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly