Najszybsza chyba sałatka jaką znam. I do tego bardzo smaczna. Prażone migdały można zastąpić pestkami słonecznika. Prosty sos czosnkowy podkreśla smak brokułów i nadaje charakteru tej sałatce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście brokułów w takim zestawieniu to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis :)
foto: Maya Noonan |
Składniki:
- brokuły
- ser feta
- płatki migdałów
Sos czosnkowy:
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny (małe opakowanie)
- 2 łyżki majonezu
Brokuły ugotować w osolonej wodzie al dente. Lepiej smakują, kiedy są lekko chrupiące. Odcedzić i wyłożyć na duży talerz. Fetę pokruszyć palcami na brokuły. Migdały podprażyć na suchej patelni, żeby nabrały lekko złotego koloru. Posypać nimi sałatkę.
Wszystkie składniki na sos wymieszać w szklance ( ząbek czosnku przecisnąć przez praskę). Polać sałatkę sosem najlepiej tuż przed serwowaniem.
Smacznego!!!
ale kusząca!
OdpowiedzUsuńprzepyszny i wypróbowany przepis :)
OdpowiedzUsuńProbowalam.. palce lizac !!! i talerz tez !!;)
OdpowiedzUsuńOgromną potrzebę zielonego odczuwam ostatnio. Będę próbować!
OdpowiedzUsuń