środa, 13 czerwca 2012

Sałatka z brokułami i serem feta

Najszybsza chyba sałatka jaką znam. I do tego bardzo smaczna. Prażone migdały można zastąpić pestkami słonecznika. Prosty sos czosnkowy podkreśla smak brokułów i nadaje charakteru tej sałatce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście brokułów w takim zestawieniu to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis :)

foto: Maya Noonan

Składniki:
  • brokuły
  • ser feta
  • płatki migdałów

Sos czosnkowy:
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturalny (małe opakowanie)
  • 2 łyżki majonezu
Brokuły ugotować w osolonej wodzie al dente. Lepiej smakują, kiedy są lekko chrupiące. Odcedzić i wyłożyć na duży talerz.  Fetę pokruszyć palcami na brokuły. Migdały podprażyć na suchej patelni, żeby nabrały lekko złotego koloru. Posypać nimi sałatkę.

Wszystkie składniki na sos wymieszać w szklance ( ząbek czosnku przecisnąć przez praskę). Polać sałatkę sosem najlepiej tuż przed serwowaniem.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Anonimowy14/6/12

    przepyszny i wypróbowany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy14/6/12

    Probowalam.. palce lizac !!! i talerz tez !!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogromną potrzebę zielonego odczuwam ostatnio. Będę próbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly