sobota, 10 listopada 2012

Lizaki z ciasta. Cake pops.


Lizaki zrobione z ciasta, mogą być fajnym prezentem dla naszych milusińskich. Ja robiłam je w tamtym roku na Jarmark Świąteczny w szkole syna i cieszyły się dużą popularnością, nie tylko wśród dzieci. Są łatwe do przygotowania, ale trochę czasu trzeba im poświęcić. Nie musicie piec specjalnie ciasta, można dać gotowy biszkopt lub inne kupne ciasto. Jeżeli nie chcecie zrobić reniferów można posypać tylko kolorowymi posypkami, wiórkami lub posiekanymi orzechami. Pomysłów na dekorację jest bez liku. Spróbujecie?
Inspiracja z "Moich Wypieków" :)



Ciasto: (przepis na ok. 20 szt.)
  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego
  • 200 g czekolady, do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju

Do  dekoracji reniferów:
  • mleczna czekolada, około 200 g
  • czerwone groszki (m&m's, skittles lub inne)
  • kruche paluszkowe precelki
  • cukrowe kuleczki na oczka
  • odrobina gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Od razu, delikatnie, mocujemy poroże i noski. Po zastygnięciu mlecznej czekolady za pomocą mlecznej czekolady przyklejamy oczka a gorzką czekoladą malujemy uśmiechy.
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać "do góry nogami" na papierze do pieczenia. Smacznego!

 



 

6 komentarzy:

  1. zapachniało świętami :)urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/11/12

    Super pomysl,ale mam pytanie masz moze przepis na to kruche ciasto???,a moga byc biszkopty???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto nie może być kruche, raczej takie jak murzynek,jakaś babka. Można spróbować z biszkoptami. Masa, która wyjdzie po połączeniu ciasta z serkiem musi być plastyczna, żeby dało się uformować kulki.

      Usuń
  3. Koniecznie muszę zrobić takie u siebie w domu <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly