czwartek, 21 marca 2013

Zapiekany makaron muszle z serami.

Uwielbiamy to danie. Wielkie muszle makaronowe (conchiglioni) nadziane mieszanką różnych serów. Pyszne i proste danie. W zasadzie sery możemy mieszać w dowolnych kombinacjach i proporcjach, co kto lubi. Do farszu czasami dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, świeżą bazylię lub robię wersję dla mięsożerców (tutaj przepis). Polecam Wam bardzo!


Składniki:
  • opakowanie muszli makaronowych ( conchiglioni)
  • mozzarella w zalewie
  • serek mascarpone 250g
  • ser ricotta  lub zwykły twaróg 200g
  • pół kostki sera feta
  • białko jaja (opcjonalnie, jeżeli konsystencja farszu tego wymaga)
  • pół szklanki tartego parmezanu

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, lepiej żeby był lekko twardawy niż, żeby nam się rozleciał. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą. 
2. Sery mieszamy w misce na jednolitą masę, mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy białko.
3. Nadziewamy muszle.

 Składniki na sos pomidorowy:
  • opakowanie passaty, soku pomidorowego (ok.500-700 ml)
  • świeża bazylia
  • starkowany ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier  
Passatę lub sok wlewamy do garnka, dodajemy świeżą, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku. Wlewamy do żaroodpornego naczynia ( jeśli mamy dużo muszli to do dwóch naczyń). Na sos pomidorowy układamy warstwę nadzianych muszli. Posypujemy wszystko parmezanem lub innym starkowanym serem i świeżą bazylią. Zapiekamy pod przykryciem w 200 stopniach przez 20-25 minut. Na minutę przed końcem pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby ser nam się zrumienił. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. prosta smaczna zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te muszle ;)) i każde nadzienie do nich pasuje ;) Twoje z serami wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie to wszystko połączyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy27/3/13

    wygląda pysznie:) chciałabym się zapytać gdzie można kupić takie naczynie do zapiekania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naczynia żaroodporne powinnaś znaleźć w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego ( w Tesco np.) Jeśli nie białe, równie dobrze sprawdzi się przeźroczyste z pokrywką. Ja używam ich zamiennie i jeżeli nie mam pokrywki całość przykrywam folią spożywczą, na to folię aluminiową i nożem nakłuwam je. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly