środa, 10 kwietnia 2013

Bułeczki pszenne.

To naprawdę bardzo proste w przygotowaniu bułki. I nie musicie pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej wyciągnąć produkty z lodówki, bo muszą być wręcz zimne :) Miąższ delikatny, miękki, lekko maślany. Z podanej porcji wyszło mi 12 sztuk małych bułek, które nie doczekały do kolacji. To naprawdę zdrowa alternatywa dla naszych pociech i dla nas samych również. Więc nie zastanawiajcie się długo tylko zarabiajcie drożdże i do dzieła! :)
Przepis stąd.



Składniki: (12 małych bułeczek)
  • 1 małe jajko
  • 200 ml zimnego mleka
  • 8 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
  • 340 g białej mąki pszennej
  • 7 g soli morskiej
  • do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm odstępy między bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, na pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no patrz co za historia!
    od dawna robię chleb za zakwasie, który uwielbia prawie cała moja rodzina, oprócz najmłodszego syna, więc kupujemy mu zwykły lub po prostu bułki. i dzisiaj dopiero wpadłam na pomysł, że przecież mogę sama piec bułeczki! i traf chciał, że ty mi komenta puściłaś, ja trafiłam tutaj i już nie muszę szukać przepisu w przepastnej sieci! dzięki, skąd wiedziałaś? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):):) dodaj 2 szklanki (250mlx2) mąki.
      Bułeczki są pyszne, moje dzieci je uwielbiają :)
      Cieszę się, że do mnie trafiłaś :)
      Pochwal się jak bułki wyszły :)

      Usuń
  4. tylko się zlituj i napisz ile to 340 g mąki, bo wagi nie mam, a nie wiem, czy miarką dobrze zmierzę! proszę. da się to przerobić na szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  5. jednak mąki trzeba było dosypać, czyli nie 2 szklanki, a 2,5. ale wyszły przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly