środa, 13 listopada 2013

Batoniki z nasionami chia. Bez pieczenia.

Kolejna propozycja na zastosowanie nasion chia. Tym razem przekąska, batonik, coś na ząb w zdrowszej wersji. Tylko kilka składników, łyżka do zamieszania, chwila chłodzenia w zamrażarce i gotowe...Ja zrobiłam tą przekąskę w formie batoników, ale równie dobrze można uformować kulki i powstanie zdrowa bajaderka. Możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku około tygodnia. Polecam!



Składniki: (w zależności, jakiej wielkości batony pokroimy, 8-10 szt)

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki groszków czekoladowych (chocolate chips)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 18-20 sztuk małych daktyli bez pestek (ok.1 szklanki)
1. Daktyle rozdrobnić w malakserze. 
2. Dodać pozostałe składniki. Możemy wszystko wymieszać w malakserze lub posiekane daktyle wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami. Jeśli masa jest za sucha dodajemy więcej masła orzechowego. 
3. Na blaszce rozłożyć pergamin i wyłożyć ciasto, wyrównać, żeby było płaskie. U mnie ciasto rozłożyłam na połowie blaszki o wymiarach 20x30 cm. Sami musicie zdecydować, jak grube mają być batoniki. 
4. Blaszkę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyciągamy i kroimy na prostokąty. 
Smacznego!!!




9 komentarzy:

  1. słodkie, zdrowe batoniki *-* świetny przepis ! chętnie zabiorę się za takie domowe , tym bardziej, że warto zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sposób podania urzeka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy20/5/15

    czym można zastapić groszki czekoladowe ? czy kakao naturalne będzie odpowiednie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dać posiekaną czekoladę, lub pominąć i dodać na przykład rodzynki :)

      Usuń
    2. Anonimowy23/5/15

      Dzięki ! :) dzisiaj będę robiła, już nie mogę się doczekać kiedy spróbuję

      Usuń
  4. Anonimowy22/10/18

    Superrr! :) do Porannej kawki w pracy ksk znalazl :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly