Kolejna propozycja na zastosowanie nasion chia. Tym razem przekąska, batonik, coś na ząb w zdrowszej wersji. Tylko kilka składników, łyżka do zamieszania, chwila chłodzenia w zamrażarce i gotowe...Ja zrobiłam tą przekąskę w formie batoników, ale równie dobrze można uformować kulki i powstanie zdrowa bajaderka. Możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku około tygodnia. Polecam!
Składniki: (w zależności, jakiej wielkości batony pokroimy, 8-10 szt)
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki groszków czekoladowych (chocolate chips)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 18-20 sztuk małych daktyli bez pestek (ok.1 szklanki)
1. Daktyle rozdrobnić w malakserze.
2. Dodać pozostałe składniki. Możemy wszystko wymieszać w malakserze lub posiekane daktyle wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami. Jeśli masa jest za sucha dodajemy więcej masła orzechowego.
3. Na blaszce rozłożyć pergamin i wyłożyć ciasto, wyrównać, żeby było płaskie. U mnie ciasto rozłożyłam na połowie blaszki o wymiarach 20x30 cm. Sami musicie zdecydować, jak grube mają być batoniki.
4. Blaszkę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyciągamy i kroimy na prostokąty.
Smacznego!!!
słodkie, zdrowe batoniki *-* świetny przepis ! chętnie zabiorę się za takie domowe , tym bardziej, że warto zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) Polecam!
UsuńSposób podania urzeka :)
OdpowiedzUsuńdzięki :):):)
Usuńczym można zastapić groszki czekoladowe ? czy kakao naturalne będzie odpowiednie ?
OdpowiedzUsuńmożna dać posiekaną czekoladę, lub pominąć i dodać na przykład rodzynki :)
UsuńDzięki ! :) dzisiaj będę robiła, już nie mogę się doczekać kiedy spróbuję
UsuńSuperrr! :) do Porannej kawki w pracy ksk znalazl :)
OdpowiedzUsuńto prawda
Usuń