Pyszne, mięciutkie, drożdżowe... Ze słodkim twarożkiem i dużą ilością lukru. Można dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową. Polecam!
Ciasto: (ok.16 szt drożdżówek)
- 550 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 40 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
- 250 ml mleka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g białego sera ( ja użyłam zmielonego na serniki)
- 3 łyżki cukru pudru ( słodzimy wg własnego gustu)
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- można dodać rodzynki
Do posmarowania: roztrzepane jajko.
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
Jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeżeli za rzadki dodajemy cukru pudru.
Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn: rozkruszyć je do miski, dodać łyżkę cukru i łyżkę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. Jeśli używamy suszonych drożdży mieszamy je z mąką. Mleko lekko podgrzać, dodać masło lub olej, cukier i sól. Kiedy lekko przestygnie dodać jajka a następnie dodać mąkę wymieszaną z zaczynem drożdżowym lub z suchymi drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto, które należy odstawić do wyrastania w misce, przykrytej ściereczką na 1-1,5h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie widelcem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (patrz foto-instrukcja), nakładamy nadzienie, pamiętając, żeby zostawić margines wolnego miejsca od brzegów. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na ok.2 cm kawałki. Mi wyszło 16 sztuk.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy układamy nasze drożdżówki. Zostawiamy na 20-30 minut do ponownego napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, do złotego koloru.
Smacznego!!!
Pyszna propozycja ! Zjadłabym taką :)
OdpowiedzUsuńnie są trudne :) Zachęcam do zrobienia.
UsuńTeż takie robiłam niedawno :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńAle cudne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńpycha:) bardzo lubię domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńdomowe smakują najlepiej :)
UsuńWłaśnie się pieką :) zobaczymy co z tego wyjdzie, bo nie ufam drożdżom instant, a innych niestety nie miałam :(
OdpowiedzUsuńtrzymam więc kciuki :) Ja nie piekłam nigdy z drożdżami instant, więc nie wiem jak się buły udają :)
UsuńPiekłam bułeczki. Są przepyszne. Polecam. Przepis bardzo prosty. Robi je się bardzo szybko.
Usuńbardzo się cieszę :)
UsuńSuper przepis !!! Piekłam już kilka razy i za każdym razem pycha 😀 Ostatnio zamiast sera dodałam masę makową ! Miałam poczęstować sąsiadów ...ale niezdążyłam tak szybko znikły ! Dzisiaj wersja z dżemem z czarnej porzeczki . Już nie mogę się doczekać !
OdpowiedzUsuńWow! Super pomysł z masą makową.
UsuńMam zamiar zrobić ,bo bardzo
Usuńlubię drożdżowe ciasto.
Robię już drugi raz z tego przepisu tylko potrójna porcję:) tak idą:)
OdpowiedzUsuńekstra :) Smacznego zatem :)
UsuńWyszły boskie☺️ od razu zaznaczam nigdy mi nic nie wychodzi j tobie podwójną porcję
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę :)
Usuń