wtorek, 11 lutego 2014

Proste bułeczki pszenne.

Prosty przepis. Podstawowe składniki. 15 minut pieczenia i już mamy buły na śniadanie dla rodziny. I chociaż ciasta wydaje się być niedużo, a uformowane bułki są małe, to nie martwcie się - urosną sporo w piekarniku. To co, pieczemy?

źródło : tutaj

Składniki: (ok.8 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 140 g wody
  • czubata łyżka mleka w proszku, pełnotłustego (ja dałam 1 łyżkę zwykłego mleka )
  • 30 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka soli
1. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży i pozostałe składniki. 
3. Zagnieść ciasto, które powinno być elastyczne i miękkie.
4. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i dokładnie przykryć ścierką. Odstawić na godzinę do wyrastania.
5. Z ciasta uformować bułki, podłużne lub okrągłe. Bułeczki nie będą duże, ale urosną w piekarniku.
6. Ułożyć bułki na papierze do pieczenia, na blaszce z piekarnika. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne pół godziny do wyrastania.
7. Kiedy wyrosną, zrobić nacięcia i spryskać delikatnie wodą.
8. Piekarnik nagrzać do 230 stopni ( ja piekłam swoje w 200 stopniach, 230 dla mojego piekarnika to za dużo). Pieczemy ok. 12-15 minut.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Domowe pieczywo zawsze smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy6/4/14

    Czy zwykłą mąkę pszenną przynajmniej częściowo można zamienić na pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Może tylko troszkę więcej wody wtedy będzie potrzebne...Musisz dodawać wodę stopniowo i sprawdzać konsystencję ciasta...

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly