wtorek, 7 lutego 2012

Słodkie bułeczki orkiszowe


Bułki są rewelacyjne. Mięciutkie, lekko słodkie i do tego bardzo zdrowe. Trochę przypominają scones - popularne na Wyspach. Smakują dobrze z masłem lub bez dodatków, z kubkiem ciepłego mleka... Bardzo polecam! 
Przepis znalazłam tu.






Składniki (11-12 szt.) :
( z moimi zmianami)

3 szklanki mąki orkiszowej (użyłam 2 szklanek mąki orkiszowej i 1 szklankę mąki pełnoziarnistej)
1 łyżeczka suchych drożdży
1 i ¼ szklanki ciepłego mleka (użyłam 1 szklankę mleka)
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
płaska łyżeczka soli
2-3 łyżki oliwy
1 kubek fig, daktyli, moreli, śliwek

Pokroić owoce. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je  ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180ºC.  Smacznego!

Tradycyjna słodka bułka ma 300 kcal, ta tylko 130.







1 komentarz:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly