czwartek, 29 marca 2012

Chlebek bananowo-czekoladowy wg Jamiego Olivera

Na wypróbowanie połączenia bananów i czekolady nie trzeba mnie długo namawiać. Kiedy zobaczyłam ten przepis w " Jamie magazine" wiedziałam,że ciasto niedługo zawita na naszym stole. Smak mnie nie zawiódł, wygląd tym bardziej, pracy przy nim niewiele, więc Wam polecam gorąco...



 Składniki:
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 200g cukru ( dałam 125 g)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 75 ml mleka
  • 300 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 100 g (70% kakao) czekolady, posiekanej drobno
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztrzepane jajka i mleko. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę, sól, gałkę oraz cynamon. Masę maślaną delikatnie wlać do mąki i wszystko dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia się składników. Dodać rozgniecione banany i czekoladę, wymieszać. Jedną dużą keksówkę (21x12cm) lub dwie małe (18x9cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec 35-40 minut, do tzw. "suchego patyczka".


2 komentarze:

  1. Ostatnio chodzi za mną połączenie banana i czekolady, ale jeszcze nie zdecydowałam się w jakiej formie je wypróbować.
    Chlebek wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Optymistyczna- wypróbuj, nie powinnaś być zawiedziona...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly