sobota, 17 marca 2012

Piernikowy murzynek

I chociaż dzisiaj wypadałoby upiec coś irlandzkiego - z okazji dnia  Św. Patryka, to jednak mój wybór padł na tradycyjnego murzynka. Ale nie do końca jest tradycyjny, bo w smaku lekko piernikowy. Mi to połączenie smakowało bardzo. Do tego gorąca latte i możemy świętować :)
Przepis od Doroty z "Moich wypieków" z moimi małymi zmianami.




Składniki: (składniki powinny być w temp. pokojowej)
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 150 g cukru (użyłam brązowego)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżeczek gorzkiego, dobrej jakości kakao
  • 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego

Cukier wymieszać z kakao, wlać mleko i wymieszać dokładnie. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem- wymieszać wszystko mikserem. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką. 
Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. 
Piec 40-45 minut w 170 st. Ja piekłam w formie o średnicy 25cm, z kominem. Ciasto można po upieczeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. 
* szklanka o poj. 250 ml
Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly