środa, 21 marca 2012

Muffiny z granolą

Pomysł na wykorzystanie granoli - puszyste muffiny z chrupiącym środkiem. Lekka przekąska na śniadanie. Idealna do małych rączek, zamiast tradycyjnych słodyczy. Przepis znaleziony u Nigelli, w jej książce "Feast". 




Składniki: (12szt.)
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml maślanki 
  • 1 jajko
  • 175 g jasnego brązowego cukru ( dałam 120g)
  • 80 ml oliwy
  • 250 g domowej granoli
W naczyniu wymieszać mąkę z solą i sodą. W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać cukier, maślankę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać mokre składniki do mąki, wymieszać. Na końcu dodać granolę.Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego!











2 komentarze:

  1. Babeczki z tego przepisu były pierwszymi muffinkami jakie zrobiłam. Są rewelacyjne, bardzo miękkie i wilgotne. Teraz robię je regularnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga - masz rację. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly