Pomysł na wykorzystanie granoli - puszyste muffiny z chrupiącym środkiem. Lekka przekąska na śniadanie. Idealna do małych rączek, zamiast tradycyjnych słodyczy. Przepis znaleziony u Nigelli, w jej książce "Feast".
Składniki: (12szt.)
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 ml maślanki
- 1 jajko
- 175 g jasnego brązowego cukru ( dałam 120g)
- 80 ml oliwy
- 250 g domowej granoli
W naczyniu wymieszać mąkę z solą i sodą. W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać cukier, maślankę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać mokre składniki do mąki, wymieszać. Na końcu dodać granolę.Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego!
Babeczki z tego przepisu były pierwszymi muffinkami jakie zrobiłam. Są rewelacyjne, bardzo miękkie i wilgotne. Teraz robię je regularnie:)
OdpowiedzUsuńAga - masz rację. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuń