niedziela, 4 marca 2012

Sernik z gorącymi wiśniami

Sernik ten jest idealnie kremowy - dzięki mascarpone. Słodkości nadaje mu mleko skondensowane. Dopełnieniem może być gałka lodów karmelowych, zimna bita śmietana lub gorące wiśnie... 
Przepis znalazłam tu.



Składniki: ( tortownica 20cm lub 24 cm)
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 500g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 250g serka mascarpone
- 400g mleka skondensowanego słodzonego
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Spód:
- 12 ciastek typu Digestives
- 70g masła roztopionego

Gorące wiśnie:
- 450 g wiśni mrożonych bez pestek
- cukier ( ilość zależy od naszych upodobań smakowych)

Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Ciastka rozdrobnić np. w food procesorze i wsypać do roztopionego masła. Dobrze wymieszać i powstałą masą wykleić dno tortownicy. Włożyć do lodówki.
W misce wymieszać twaróg i serek mascarpone (można to zrobić łyżką, żeby nie napowietrzać masy). Dodać mleko skondensowane. Wbijać po jednym jajku i miksować po każdym przez krótką chwilę. Dodać wanilię i mąkę. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. Ja uderzam kilka razy miską z masą sernikową o blat stołu, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez 60 minut. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika w czasie pieczenia sernika, żeby nie opadł.  Jedynym powodem, dla którego możemy otworzyć na chwilę piekarnik, jest zbyt szybkie rumienienie się sernika. Wtedy możemy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sernik jest najlepszy następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Jeśli mamy ochotę na gorący sernik, wystarczy go włożyć na kilka sekund do mikrofalówki i wtedy możemy go serwować z zimnymi wiśniami. Smacznego!!!





8 komentarzy:

  1. bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze byłam ciekawa tych serników na mleku skondensowanym. Muszę w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaś - :)

    Samantha - :)

    Monami - jeśli lubisz lekkie i kremowe serniki to będzie Ci smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanem takich serników. Zawsze gdy piekę takie cako wmawiam sobie że to przecież tylko ser a po dwóch dniach waga mówi zupełnie co innego. Jednak smak jest wart grzechu:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu - u mnie na blogu znajdziesz też sernik dietetyczny :) Trochę różni się w smaku od tradycyjnego, ale zawsze to trochę mniej kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo trudny i skomplikowany szczerez mówiąc,ale zapisuję w moich notatkach w razie czego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja unikam trudnych przepisów :) Może przy czytaniu taki się wydaje,ale zaręczam,że nie jest skomplikowany...Powodzenia.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly