wtorek, 6 marca 2012

Zupa pulpetowa


Zupę tą przygotowuje się bardzo szybko. Kilka składników, trochę przypraw i obiad gotowy. W wersji dla dzieci zupę wzbogacam ziemniakami, w wersji dla dorosłych dodaję papryczkę chili. Polecam!






Składniki:
  • korzeń selera (pół dużego lub 1 mały)
  • 0,5 kg pieczarek
  • kilka ziemniaków ( opcjonalnie)
  • groszek zielony (może być mrożony)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • zioła prowansalskie, lubczyk, curry, sól morska i świeżo zmielony pieprz

Pieczarki umyć i pokroić na plastry. Seler starkować na dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dobrze wymieszać. Uformować malutkie pulpety. W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić seler. Po 2-3 minutach wrzucić pieczarki i dusić przez chwilę, żeby pieczarki puściły sok. Zalać wszystko wodą ( w zależności ile zupy chcemy uzyskać), dodać pulpety i po chwili ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego i zielony groszek. Gotować do czasu aż groszek będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami, opcjonalnie papryczką chili. Zupa najlepsza jest po chwili, kiedy smaki się "przegryzą". Smacznego!








8 komentarzy:

  1. właśnie szukałam jakiegos pomysłu na zupę, rewelacyjna i wyglada smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy26/11/12

    Ta zupa jest po prostu przepyszna!!!!!!!!!!! gotowałam tydzień temu kolejną gotuję jutro- podwójną porcję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowała :) My też ją uwielbiamy :)

      Usuń
  3. Anonimowy26/3/14

    a mi nie wyszla.. Bo pulpety sie rozgotowaly a ziemniaki byly pol sorowe mimo odmierzonych skladnikow tak jak tu.. Kurdeee ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie powinno tak się zdarzyć...Może jakaś odmiana ziemniaka, która potrzebuje dłuższej chwili do gotowania? Spróbuj pierwsze wrzucić ziemniaki a później pulpety...

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly