sobota, 25 lutego 2012

Ciasto z kaszą manną. Bez pieczenia.


Ciasto najprostsze jakie znam. Robiłam je będąc w liceum i czasami do niego wracam, bo to ulubione ciasto mojego brata. A ponieważ dzisiaj ma urodziny, zrobiłam specjalnie dla Niego dużą blachę :) Wszystkiego najlepszego Braciszku!!!



Składniki: (duża blacha 20x30 cm)


  • 4-5 opakowań herbatników typu Petitki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • pół szklanki brązowego lub białego cukru ( dałam 100 g )
  • 200 g masła
  • 5 łyżek gorzkiego, ciemnego kakao 
  • 1 litr mleka

Masło rozpuścić w 1 litrze mleka. Dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać na małym ogniu. Powoli wsypać kaszę i gotować, cały czas mieszając. Dodać kakao ( najlepiej dodawać po jednej łyżce i dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki). Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ułożyć na dnie blachy warstwę herbatników, wylać na nie masę i przykryć kolejnymi herbatnikami. Polać wszystko polewą czekoladową, wyrównać.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Polewa czekoladowa:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem), dodać masło i wymieszać dokładnie.

Smacznego!




13 komentarzy:

  1. wieki nie jadłam tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też bym się ucieszyła z blaszki takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Elżunia, Zauberi, Annaz - :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio robiłam je po raz pierwszy, świetne jest!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaś - to prawda, my też je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja go nigdy nie robiłam...pewnie trudno w to uwierzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, nie pamiętam kiedy je ostatnio jadłam!
    ale kuszące zdjęcia ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Arven - wszystko przed Tobą... :)
    Karmel-itka - dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda cudnie i bardzo proste jest w wykonaniu mam wrazenie...bede tu zagladac po kulinarne inspiracje;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy27/4/14

    Bardzo dobre i błyskawiczne:) W dzieciństwie jadałam ciasto z kaszy manny, pamiętam że było pieczone a potem polewane dużą ilością mleka (do wchłonięcia) chyba z wanilią. Niestety nie mam przepisu i nic podobnego nie znalazłam. To jest super, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. to jest ciasto z mojego dzieciństwa! Kocham je! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly