czwartek, 5 kwietnia 2012

Pasztet wegetariański z soczewicy

Takie rzeczy lubię. Szybko, smacznie, zdrowo...Pasztet kremowy, o bardzo ciekawym smaku, z delikatną nutą curry i świeżego imbiru. Na pewno zdążycie przygotować go na te święta, bo to tylko pół godziny pracy. Skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej, od siebie dodałam tylko więcej warzyw. Bardzo polecam.



Składniki: (na dwie małe- 18x9cm lub jedną większą keksówkę)

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek korzenia selera
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2cm korzenia świeżego imbiru
  • przyprawy: curry, pieprz czarny, sól, pieprz cayenne, słodka papryka, kolendra (kilka ziaren rozgniecionych)
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka 0
Soczewicę opłukać i zalać dwiema szklankami wody. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do małym ogniu do miękkości ( powstanie papka). Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek. Po chwili dodać resztę warzyw. Wszystko smażyć na małym ogniu. Dodać przyprawy. Smak warzyw powinnien być wyrazisty, pamiętajmy, że złagodzi go dodanie soczewicy i jajek. Mieszankę warzywną wystudzić a następnie dodać soczewicę (pamiętajmy, żeby wyjąć z niej liście laurowe i ziele angielskie). Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku wg naszego gustu. Ja nie żałowałam imbiru, curry i kolendry. Do całości dodajemy dwa, rozbełtane, surowe jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, żeby pasztet był jednolity w konsystencji możemy go zmiksować lub użyć blendera. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę i piec ją w 180 st. przez ok. 30 minut. Smacznego!






7 komentarzy:

  1. zastanawialam sie nad takim na swieta (; bardzo apetycznie wyglada !
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam ostatnio przepis na pasztet z soczewicy, ale nie wyglądał tak pysznie jak Twój ;) Na Twój skusiłabym się znacznie chętniej! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pauli, Agnieszka - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio wyczaiłam podobny przepis w gazecie, i tak mi się spodobał, że kupiłam wszystkie składniki i jutro będę go piekła:-) i mam nadzieję, że będzie wyglądał podobnie do Twojego!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przemawia do mnie o wiele bardziej niż jego mięsny odpowiednik! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a dupa rośnie- (oryginalna nazwa :)) mam nadzieję, że uda Ci się tak pyszny jak mój :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Arven- jego plusem jest też to,że szybko się go robi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly