Szybkie danie obiadowe. U mnie przygotowane bez odrobiny tłuszczu. Więc było dietetycznie,ale i bardzo smacznie.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- mięso mielone (pomieszałam indycze z wołowym)
- pieczarki (6 szt.)
- dymka (użyłam w całości ze szczypiorem)
- papryczka chilli świeża
- czosnek
- sól, pieprz, zioła
- mozzarella z zalewy light
Cukinię przekroić wzdłuż i delikatnie małą łyżeczką wydrążyć miąższ, uważając żeby nie uszkodzić skórki.
Rozgrzać patelnię teflonową i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić do odparowania wody. Dodać mielone mięso. Znowu podlać wodą,żeby mięso nie było mocno wysuszone. Dodać miąższ z cukinii, dymkę ze szczypiorem- pokrojone drobno, czosnek, papryczkę chilli i doprawić do smaku.
Wydrążone cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzch położyć kawałki mozzarelli. Do naczynia wlać odrobinę wody i wszystko zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.