sobota, 28 stycznia 2012

Faszerowana cukinia


Szybkie danie obiadowe. U mnie przygotowane bez odrobiny tłuszczu. Więc było dietetycznie,ale i bardzo smacznie. 





Składniki: 


- 2 duże cukinie
- mięso mielone (pomieszałam indycze z wołowym)
- pieczarki (6 szt.)
- dymka (użyłam w całości ze szczypiorem)
- papryczka chilli świeża
- czosnek
- sól, pieprz, zioła
- mozzarella z zalewy light


Cukinię przekroić wzdłuż i delikatnie małą łyżeczką wydrążyć miąższ, uważając żeby nie uszkodzić skórki. 

Rozgrzać patelnię teflonową i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić do odparowania wody. Dodać mielone mięso. Znowu podlać wodą,żeby mięso nie było mocno wysuszone. Dodać miąższ z cukinii, dymkę ze szczypiorem- pokrojone drobno, czosnek, papryczkę chilli i doprawić do smaku. 

Wydrążone cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzch położyć kawałki mozzarelli. Do naczynia wlać odrobinę wody i wszystko zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.


Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly