środa, 18 stycznia 2012

Faszerowana papryka (dieta Dukana)

Smaczna papryka, faszerowana mięsem drobiowym i pieczarkami... Przepis zgodny z dietą Dukana, dla tych, którzy są w II i III fazie diety. Dla wszystkich innych amatorów pieczonej papryki również :) Zapraszam.


przed pieczeniem




Składniki:

- papryka (u mnie zielona,czerwona i żółta)
- 2 piersi z kurczaka
- 10 szt. niedużych pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku,
- zioła świeże lub suszone
- ulubione przyprawy ( u mnie sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, curry, zioła               
   prowansalskie, świeży tymianek)
- domowy sos pomidorowy ( przepis poniżej)

Paprykę umyć, odkroić górną część i wydrążyć gniazdo nasienne. Kapelusze zostawić do przykrycia papryki. Piersi kurczaka zmielić lub drobno posiekać ( ja użyłam blendera z rozdrabniaczem), doprawić ulubionymi przyprawami do smaku, dodać czosnek i zioła. Patelnię teflonową rozgrzać i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę ( bez tłuszczu smażymy, chyba, że ktoś nie jest na diecie :)) Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Dolać odrobinę wody i po ok. 10 minutach dodać doprawione mięso. Dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 10 minut. Dodać sos pomidorowy.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nałożyć w nie farsz i przykryć kapeluszami. Położyć na każdą paprykę gałązkę tymianku lub innych ziół. Do naczynia nalać odrobinę wody. Przykryć wszystko folią aluminiową i piec ok. 30 minut. Smacznego!


Domowy sos pomidorowy:

- puszka pomidorów pelati, bez skóry, nie dosładzanych
- papryczka chili
- wyciśnięty ząbek czosnku
- sól morska, pieprz świeżo zmielony, zioła prowansalskie

Wszystkie składniki umieścić w garnku, zagotować i odparować. Można przygotować większą ilość i przechowywać w słoiczkach.


po upieczeniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly