wtorek, 17 stycznia 2012

Budyń czekoladowy (dieta Dukana)

Dietetyczna propozycja dla wielbicieli budyniu. Tak samo smaczny na ciepło jak i po wystygnięciu. Polecam!





Składniki / na 1 porcję /:

- 1 szklanka chudego mleka / 250 ml /
- 1 żółtko
- słodzik  / zależy od gustu i rodzaju słodziku  /
- 2 łyżeczki kakao niskotłuszczowego, bez cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej / maizeny /
- 1 łyżeczka esencji waniliowej

Żółtko utrzeć ze słodzikiem. W drugiej szklance w 5 łyżkach mleka wymieszać kakao, skrobię i wanilię. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać utarte z cukrem żółtko i gotować na małym ogniu,cały czas mieszając. Do gotującego się mleka wlać powoli mleko z kakao i skrobią. Zagotować, cały czas mieszając.  Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly